Fluffernutter: Americký sladký a slaný sendvič s tradicí

Fluffernutter je sladký a slaný sendvič vyrobený z arašídového másla a marshmallow krému, který se obvykle podává na bílém chlebu. Je to oblíbený sendvič v Severní Americe, zejména v USA a Kanadě.

Historie Fluffernutteru

Původ Fluffernutteru je nejasný. Někteří lidé tvrdí, že byl vynalezen v roce 1904 na světové výstavě v St. Louis. Jiní tvrdí, že byl poprvé vyroben v roce 1920 v Massachusetts.

V roce 1960 použila společnost Durkee-Mower, výrobce marshmallow krému Marshmallow Fluff, termín "Fluffernutter" v reklamě na svůj produkt. Od té doby se tento termín stal běžně používaným označením pro tento sendvič.

fluffernutter_blog

Příprava Fluffernutteru

Fluffernutter se připravuje tak, že se na jednu polovinu chleba nanese arašídové máslo a na druhou polovinu marshmallow krém. Oba plátky chleba se pak spojí a vytvoří se sendvič.

Variace Fluffernutteru

Kromě klasického Fluffernutteru s arašídovým máslem a marshmallow krémem existují i ​​další variace tohoto sendviče. Mezi oblíbené variace patří:

  • Fluffernutter s čokoládovým chlebem
  • Fluffernutter s jahodovým džemem
  • Fluffernutter s banánem
  • Fluffernutter s grilovaným sýrem

fluffernutter-blog

Fluffernutter jako kulturní fenomén

Fluffernutter je více než jen sendvič. Je to také kulturní fenomén. Je často spojován s dětstvím a nostalgií.

V roce 2017 byl Fluffernutter vyhlášen oficiálním sendvičem státu Massachusetts. V roce 2022 byl Fluffernutter uveden do Národního registru historických památek USA.