Root beer - Co je vlastně "kořenové pivo"?

Root beer doslovně kořenové pivo je populární americká limonáda vyráběná z výtažků kořenové kůry kašti bělavé. Jedná se tradičně o nealkoholický nápoj, na který můžete narazit i v alkoholické verzi. V tomto článku se podíváme na historii a zajímavosti o root beeru.

Mezi hlavní značky v USA patří A&W Root Beer, Barq's, Dad's Root Beer, Hots Root Beer a Mug Root BeerVybrané značky najde také na našem e-shopu. Nápoje z kašti vyráběli původní obyvatelé Ameriky ještě před příchodem Evropanů. Kvůli potenciální karcinogenitě kašťového extraktu se dnes toto aroma vyrábí synteticky.

root beer-blog

Historie root beeru

Kořenový nápoj, který se později stal root beerem, má kořeny sahající až do dob původních obyvatel Severní Ameriky, kteří používali různé rostliny a kořeny k vytvoření léčivých nápojů. Později, v 19. století, se začaly v Americe objevovat první komerční verze kořenového piva, které byly oblíbené pro své osvěžující a exotické chutě.

První masově vyráběný root beer začal být populární v 19. století, kdy ho začaly vyrábět různé farmaceutické firmy jako tonikum. Receptury se často lišily, ale základními složkami byly voda, cukr, kořeny a bylinky. Přidávání skutečného kořene se stalo charakteristickým znakem tohoto nápoje a dalo mu jméno "root beer."

363px-All_gone_Could_I_have_another_glass_of_that_Hires_Rootbeer

Kořenový nápoj se stává slavným root beerem: Největší rozvoj root beeru nastal ve 20. století, kdy se staly populárními první lahvové verze nápoje. Různé firmy, včetně A&W a Hires, začaly prodávat root beer jako alternativu k tradičním sodovkám. Dnes můžete root beer najít ve všech částech USA a je oblíbeným nápojem pro lidi, kteří si chtějí dopřát něco jiného než obvyklé kolové nápoje.

Zajímavosti o root beeru

  • Kořenová směs: I když jsou složky root beeru tajné, obvykle obsahuje kombinaci kořenů a bylinek jako sarsaparilla, šácholan, anýz, vanilku a další. Tato složení dodávají root beeru jeho charakteristickou chuť.

  • Bezalkoholický: Na rozdíl od některých tradičních kořenových nápojů, root beer je bezalkoholický nápoj. To z něj dělá oblíbený výběr pro všechny věkové kategorie.

  • Vlastní pohárová verze: Mnoho lidí má rádo root beer v poháru s kornoutem zvaným "root beer float" což je kombinace root beeru a zmrzliny, což vytváří osvěžující a sladkou pochoutku.

root beer-float

Root beer je tedy tradičním a oblíbeným americkým nápojem s bohatou historií a unikátní chutí. Pokud máte rádi kořeněné a osvěžující nápoje, root beer by mohl být pro vás ideální volbou, a rozhodně stojí za to ochutnat tuto lahůdku, která má své kořeny v historii Severní Ameriky.