Mac & Cheese: Americká Klasika s Bohatou Historií

mac_cheese

Macaroni & Cheese, nebo Mac and Cheese, jak je často zkráceně nazýván, je pokrm, který si získal srdce Američanů a stal se ikonou americké kuchyně. Tento jednoduchý, ale vynikající pokrm má za sebou fascinující historii a množství zajímavých faktů, které stojí za to prozkoumat. V tomto článku se podíváme na jeho původ, vývoj a zajímavosti, které vás mohou překvapit.

Historie Macaroni & Cheese

Původ v Evropě

Kořeny Macaroni & Cheese sahají až do Evropy, konkrétně do Itálie, kde byly těstoviny a sýr běžnou součástí jídelníčku již ve středověku. První známý recept na kombinaci těstovin se sýrem pochází z Anglie z knihy "Forme of Cury", kterou napsali královští kuchaři kolem roku 1390. Tento pokrm, známý jako "makerouns", se skládal z vařených těstovin smíchaných se strouhaným sýrem a bylo to jedno z luxusních jídel své doby.

Příchod do Ameriky

Do Ameriky se Macaroni & Cheese dostalo díky Thomasu Jeffersonovi, který se do pokrmu zamiloval během svých cest po Evropě. Jefferson si dokonce přivezl zpět do USA nejen recept, ale také speciální stroj na výrobu těstovin. První známý americký recept na Macaroni & Cheese se objevil v kuchařské knize Mary Randolphové "The Virginia House-Wife" z roku 1824.

Industrializace a Instantní Verze

V roce 1937 uvedla společnost Kraft Foods na trh svůj slavný Kraft Macaroni & Cheese Dinner, který se stal okamžitým hitem. V době Velké hospodářské krize a během druhé světové války se tento levný a rychlý pokrm stal oblíbeným jídlem mnoha amerických rodin. Od té doby se stal neodmyslitelnou součástí americké kuchyně.

mac_cheese (2)

Zajímavosti a Fakta

  1. Nejoblíbenější Komfortní Jídlo: Podle průzkumů je Macaroni & Cheese považován za jedno z nejoblíbenějších komfortních jídel v Americe. Mnoho lidí si ho spojuje s dětstvím a rodinnými večeřemi.

  2. Variabilita: I když klasická verze obsahuje jen těstoviny a sýr, existuje nespočet variací. Některé recepty zahrnují přidání slaniny, rajčat, brokolice nebo dokonce humra.

  3. Národní Den Macaroni & Cheese: V USA se 14. července slaví Národní den Macaroni & Cheese, kdy lidé připravují a konzumují tento oblíbený pokrm v různých formách.

  4. Gigantické Porce: V roce 2010 byl v kanadském Torontu připraven největší Macaroni & Cheese na světě, vážící přes 1120 kilogramů.

  5. Kulinářské Experimenty: Šéfkuchaři po celém světě experimentují s Macaroni & Cheese, vytvářejí gurmánské verze s luxusními ingrediencemi, jako jsou trufle nebo speciální sýry.

mac_cheese_kraft_rekord

Proč si Vybrat Instantní Macaroni & Cheese?

Instantní Macaroni & Cheese má několik výhod, které ho činí ideálním pro dnešní rychlý životní styl:

  • Rychlost a Pohodlí: Stačí jen několik minut a máte hotové jídlo.
  • Konzistence: Každý balíček nabízí stejnou chuť a kvalitu.

mac_cheese_kraftVyzkoušejte například Kraft Macaroni & Cheese Original 206g

Závěr

Macaroni & Cheese je mnohem víc než jen obyčejné jídlo. Je to pokrm s bohatou historií, který se stal součástí americké kultury a stále si udržuje svou popularitu. Ať už preferujete klasickou verzi nebo rádi experimentujete s novými přísadami, Macaroni & Cheese je jistota, která nikdy nezklame.

Prozkoumejte naši nabídku instantních Macaroni & Cheese od různých výrobců a najděte si svou oblíbenou verzi tohoto ikonického pokrmu. Bon appétit!